Składniki (przepis z poprzedniego bloga) :
1 kg buraków
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziela angielskie
2 łyżeczki soli
4 szklanki wody
![]() |
Przygotowanie:
Buraki obrać i pokroić w grubą kostkę.Układać w czystym słoju, dodać wszystkie przyprawy. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę, zamknąć słój i potrząsnąć kilka razy. Postawić i delikatnie odkręcić, aby nakrętka była luźniej zakręcona.
Zamknięty słoik odstawić do kuchennej szafki na około 5 – 7 dni. Po czterech dniach można odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu i w zależności od stopnia kwasowości pozostawić go jeszcze na na 1 – 3 dni. Zakwas jest dobry, kiedy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę. Wtedy możecie użyć go do przygotowania wigilijnego barszczu.
Porady:
Upewnijcie się, że słoik był czysty – dla pewności dobrze jest go wcześniej wyparzyć.
Wszystkie buraki muszą być przykryte wodą, nie mogą wystawać poza poza jej wysokość.
Można go przyspieszyć dodając 2-3 łyżki soku z kwaszonych ogórków. Wtedy jest gotowy po 3-4 dniach.
A może krok po kroku,barszcz czerwony na tym zakwasie,jest młodą,bardzo młodą mamą i nie miał mnie kto nauczyć,stawiam pierwsze kroki.
OdpowiedzUsuńJadwiga