Składniki :
150 g mąki z migdałów
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kokosowej
2 łyżki mleczka kokosowego
2 jajka
11 łyżek miodu
1 łyżka przyprawy piernikowej
(zrobionej z przypraw bezglutenowych)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
100 g wegańskiej margaryny
Łączymy ze sobą suche składniki. Masło i miód rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy do reszty. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do reszty. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Łączymy wszystko delikatnie. Jeśli mamy formę do pierniczkow to ją właśnie teraz warto wykorzystać, jeśli nie to wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółeczka. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Opruszam je po wystygnięciu cukrem pudrem. Smak i aromat jest niezastąpiony. Polecam na święta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz