OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2023/09/30

PRZECIER POMIDOROWY

 



Przecier  z pomidorów polnych.🍅 W tym roku poszło 20kg. 😉 Na przeciery i suszone pomidory. Zawsze do jednego garnka z pomidorami wędruje pokrojona cukinia. Taki dodatek extra z ogródka. 😏

Co potrzeba do pomidorów?

Dwie duże cebule, oregano (miałam świeże z ogródka ziołowego), pieprz, sól, cukier i olej. Smak zawsze sprawdzam nabierząco. Musi odpowiadać nam. 😉 Myjemy, kroimy i szkolimy na oleju cebulę, umyte, pokrojone na ćwiartki i z usuniętymi środkami pomidory wrzucamy i gotujemy, mieszając co jakiś żeby nie przywierały do dna. Jak zaczną bulgotać zmniejszamy ogień. Kiedy ubędzie sporo wody,  tak masa zmniejszy się w garnku ok 1 cm, to blendujemy pomidory i doprawiamy, gotujemy jeszcze ok 2 godz na wolnym ogniu. Przez czas gotowania przeważnie szykuję słoiki. Myje, potem odparzam wrzątkiem, sprawdzam nakrętki. Używam wysokich słoików, takich po sosach😉. Masę przecieram przez średnie sitko i wrzucam jeszcze do garnka żeby się zagotowała. Gorącą masę przelewam do słoików i zakręcamy. Stawiam do góry dnem. Po paru godzinach, jak przestygna, wstawiam do garnka i zalewamy wodą tak na 3/4 i zostawiam do wrzenia. Pasteryzuje 15min i wyjmuję. Przykrywam ściereczką i zostawiam na noc do wystygnięcia. I gotowe! 16 szt dużych słoików (od sosów 😉).💪

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy