2017/10/07
SMALCZYK Z FASOLI
Smalec,każdy go pamięta z dzieciństwa, z przepisu Babuni. Nie przepadałam za smalcem, jego dziwny smak i ten tluszcz... Bleeee.. Smak pozostał mi w pamięci na lata. Kolejnym produktem, którego nie trawie jest fasola, oh łee! Ta jej tekstura i ten jej smak..Rany, no koszmar. Wszystko ładnie pięknie, ale z jakiej paki nagle przepis na smalec i to z fasoli?! Otóż moi drodzy to jest tak naprawdę wybryk smakowy, otóż już piszę o co chodzi. Możemy czegoś nie lubić w oryginalnej odsłonie, ale po przerobieniu i doprawieniu zmieniamy smak i teksturę takiego produktu. I wtedy zaczyna nam odpowiadać znienawidzonego produktu nowy smak. I o to chodzi! O eksperymenty w kuchni! 😊 Sami się przekonajcie. Zachęcam to wypróbowania przepisu.
Składniki :
Szkl ugotowanej fasoli
Cebula
Jabłko
Olej rzepakowy ok. 5 łyżek
Majeranek, sól i pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i trzymamy 5 minut na małym ogniu. Fasolę z olejem i przyprawami miksujemy na gładką masę blenderem ręcznym. Dodajemy cebulę z jabłkiem i gotowe. Można zajadać. 😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
a ja kocham fasolę :D :D fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę świetny 😊
Usuń