Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wypróbowania zawsze jest soczysty. A mianowicie namoczyć w wodzie min 12 godz, a najlepiej wstawić na noc do lodówki. Polecam wypróbować.👍 Zawsze dobry na Wielkanoc, ale również genialny na kanapki. Oto parę ważnych zasad dla udanego schabu😉:
1. Schab trzeba namoczyć min. 12 godz w wodzie z cukrem, dodatkiem octu i soli. Zmiękcza mięso i nadaje mu smakowitości.(1/2 szkło wody- ugotowanej i ostudzonej, 1/2 szkło octu jabłkowego lub 1/3 octu, łyżka cukru, łyżka soli)
2. Schab wstawiamy do nienagrzanego piekarnika.
3. Odpowiednia temperatura pieczenia 160C-170C góra dół bez termoobiegu. Oraz odpowiedni czas do wagi mięsa godz na kg schabu.
4. Schab po wyjęciu z piekarnika przykrywamy, aby nabrał smaku i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz