2017/10/11
PIZZA OWSIANO-JAGLANA
Ciasto na pizze. Oj to moja kula u nogi, nie jeden przepis testowałam i nie jedną mąkę. Nie jest łatwo zrobić dobry spód do pizzy i to bezglutenowy. Ale nie poddaje się i próbuje dalej. Dzisiaj testowałam pizze z ciasta zapażanego i wyszło przyzwoicie. Oczywiście każdy ma swój smak i wspomnienia smakowe, a to duży płot do przeskoczenia jak dla mnie. No cóż nikt nie powiedział, że będzie łatwo. 😉
Składniki :
1,5 szkl mąki (owsiana i jaglana +łyżka skrobi)
0,5 szkl wrzątku
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Suche składniki mieszamy razem, wlewamy wrzątek mieszając. Gdy trochę przestygnie zaczynamy ugniatać. Co jakiś czas dodając po łyżce oleju. Ugniatamy ok 10 minut. Rozkładamy na blasze i formujemy spód do pizzy. Smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, ja używam przecieru z przyprawami i układamy ulubione składniki, jak szynka PROSCIUTTO, ementaler czy pieczarki. Wedle uznania. Pieczemy 15 minut. Zostawiamy pizze na 10 minut, aby przestygnęła odrobinę i możemy zajadać jeszcze ciepłą z ulubionym sosem. Np. Czosnkowym na majonezie i odrobinie mleka roślinnego z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
intrygująca :)
OdpowiedzUsuń