OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/10/12

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DYNI

Kluski śląskie pamiętam z lat szkolnych, mianowicie z podstawówki, a dokładnie ze szkolnej stołówki, zwykle podawane z ciemnym, glutowatym sosem.... Łee... Naszczęście czasy się zmieniają z nimi kuchnia.  Kluski śląskie tradycyjnie są z gotowanych ziemniaków i skrobi doprawione solą. Tradycja rzecz święta, ale nowe wydania tradycyjnych potraw są naprawdę super. Kluski możemy zrobić w paru odsłonach. Np. Kluski zielone na ugotowany bobie, kluski pomarańczowe na ugotowanej dyni i kluski jasne tradycyjne. Dzisiaj przedstawiam przepis na kluski z gotowaną dynią Hokkaido. Dlaczego akurat ta jest popularna? Dlatego, że ma piękna barwę i znakomity smak. Jest najlepszym rozwiązaniem do klusek, kopytek, zup i wypieków. Sami przetestujcie to warzywko. A o to przepis na pomarańczowe śląskie.

Składniki :
mała, ugotowana dynia Hokkaido
350 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju

Dynię ugniatamy na jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Ugniatamy ma plastyczną masę i pamiętajmy żeby dynia była jeszcze ciepła. Jeżeli masa zabardzo się lepi to dodajemy jeszcze trochę skrobi. Zależy to od wielkości dyni jaką zakupimy. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu trzymamy 1-2 minuty. Zależy to od wielkości i grubości klusek. Najlepiej sprawdzić czy już są gotowe i dostosować czas. Kluski możemy zajadać z ulubionym sosem i surówką. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy